Tre snabba frågor till festivalgeneralen!

Vem är du, Véronique Dubois-Côté?

Jag är filmintendent och pedagog på Regionmuseet i Skåne sedan 2019. I mitt arbete har jag ansvaret för Filmmuseet i Kristianstad, och förstås Bionalen 2020. Från början är jag lärare på gymnasienivå, och filmvetare med inriktning på manus. Jag är uppvuxen och utbildad i provinsen Québec i Kanada och kom till Sverige 2008. Här har jag bland annat arbetat med Folkets Bio i Umeå och på SVT som manusförfattare, researcher och reporter i produktioner för barn och unga. Under mina år i norra Sverige regisserade jag också en dokumentärfilm.

Varför ska man besöka Bionalen 2020?

För att det är kul att se film ihop med andra och för att det alltid är roligt och intressant att träffa personer som jobbar med film. Här har vi en fantastisk chans att höra hur filmkreatörer och olika aktörer i filmbranschen tänker och arbetar. Jag vill också tipsa om festivalens workshops för barn och unga men även för vuxna.

En filmfestival är en upplevelse som handlar om så mycket mer än underhållning. Det är ett öppet och spännande erbjudande om att träffas, prata och reflektera tillsammans med andra, på ett tema som framtiden. Det är en annan sak än att titta på film hemma, på egen hand.

Hur är det att planera en filmfestival mitt under pågående pandemi?

Ganska tidigt bestämde vi oss för att genomföra Bionalen 2020 fysiskt på plats, på det sätt vi kunde utifrån Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Jag tror att publiken vill fortsätta att gå på bio så länge de känner sig trygga, och det finns så klart ett behov av att träffas i verkligheten och samtala om ett gemensamt intresse.

Vi följer alla riktlinjer och har förstås begränsat antalet besökare till varje programpunkt – och vi erbjuder också utomhusbio. Alla ska känna sig trygga här hos oss men de som ändå väljer att stanna hemma kan ta del av vissa programpunkter via digitala kanaler.

Skaffa festivalpasset!

5 filmer/programpunkter för bara 120 kr.
Alla pass och biljetter säljs i museets reception.
Regionmuseet Kristianstad, Stora Torg.