Årets upplaga av Bionalen är en nystart för hela filmfestivalen genom temat framtiden. Valet av inriktning är med andra ord en profilering av festivalen, i år och de kommande åren.

Att ämnet framtiden håller att ösa ur framöver kan vi lova. Filmare som har använt sig av genren science fiction på ett spännande sätt är många.  I vår tid, präglad av oro för en alltmer oviss framtid, är dystopi en växande genre som ofta väcker starka känslor. Men bortom genrer finns det också filmer som kan ge oss en bild av vart vår nutid är på väg, eller som slår broar mellan dåtiden och framtiden. För att inte tala om filmskapare- och kreatörer inom nya medier som ligger steget före och kan ge oss en inblick i filmbranschens framtid.

I Bionalen 2020 tittar vi både framåt och bakåt på framtiden. Från den allra första science fiction-filmen, klassiker och nya filmer, till diskussion om hållbarhet i filmbranschen och virtual reality-inspirerade installationer. Från berättelser om tillstånd i framtida världar och samhällen till djupt personliga berättelser om livet som får oss att reflektera på vilken framtid vi önskar oss.

Vi har också tänkt på framtidens biopublik och filmskapare! Under filmfestivalen erbjuder vi workshops för barn och unga som vill skapa själva eller hitta inspiration för kommande projekt.

Vi ses 9–11 oktober och möter framtiden tillsammans!  

Véronique Dubois-Côté

Filmintendent och filmpedagog, Regionmuseet i Skåne

Skaffa festivalpasset!

5 filmer/programpunkter för bara 120 kr.
Alla pass och biljetter säljs i museets reception.
Regionmuseet Kristianstad, Stora Torg.